Category Archives: gott

Taste London var överskattat

Var på Taste London i helgen, en tillställning där kända restauranger erbjuder mat och dryck. Det var ett relativt stort utbud av olika London baserade restauranger, men portionerna var väldigt små och inte direkt prisvära. För två personer blev det £52 i inträde och om man skulle prova lite olika rätter (väldigt små portioner normalt) så fick man spendera en lokal valuta, kronor. Gjorde av med 100 taste london pengar värt drygt £50 och blev inte ens mätt. Så det var ju en något överskattad matfestival. Dock kul att ha testat den, men kommer ej gå dit igen..

michelin logo

Köpenhamn – nu med 14 Michelin stjärnor

michelin logo
Vill du hitta riktigt bra restauranger så kan du ta dig till Köpenhamn. Den senaste upplagan av Michelin guiden 2009 ger hela 14 michelinstjärnor till stadens restauranger. Lilla Stockholm får nöja sig med åtta stycken, vilket dem nog ska vara glada för. Fredsgatan 12 förtjänar knappast en stjärna..

Noma, Köpenhamns bästa restaurang

Noma är känt som stadens bästa restaurang och har med sina två Michelin stjärnor inte mycket motstånd. En annan fin krog du inte bör missa är Restaurant Herman som ligger inne på självaste Tivoli. Slutligen kan Michelin restaurangerna Kokkeriet och Formel B rekommenderas om du vill äta riktigt gott. Nedan hittar du hela listan för Michelin guiden 2009,
Köpenhamn och Stockholm..

Restauranger i Köpenhamn (København) med Michelinstjärna

Noma **
Ensemble *
Era Ora *
Formel B *
Geranium *
Herman *
Kiin Kiin *
Kokkeriet *
Kong Hans’ Kælder *
MR *
Paustian *
Søllerød Kro *

Restauranger i Stockholm med Michelinstjärna

Edsbacka krog **
Leijontornet *
Mathias Dahlgren Matsalen *
Operakällaren *
Fredsgatan 12 (*, men inte värd det!)
Lux Stockholm *
Esperanto *

Max kör billig halvhjärtad ekologisk satsning

max
Oki. Max hamburgare är först med att försöka klassificera sig som en snabbmatskedja med ekologiska hamburgare. Kanske ett bra initiativ. Men känns det inte lite halvhjärtat av Max?
Det skryts hejvilt om hur lite koldioxid dem släpper ut. Men vad släpper andra restauranger ut, förmodligen ungefär lika mycket. Sedan ska det klimatkompenseras i Afrika. Vore det inte bättre att göra något på lokalt plan?

Vidare borde Max helt klart tänka mer på vad de själva kan göra för att minimera utsläpp för Max restaurangerna. Vill dem vara ekologiska på riktigt och inte bara kännas som ett skämt, så borde dem:
Bara servera lokalt producerat vatten / eller kranvatten.
Använda mer miljövänliga kartonger.
Burgare från lokala bondgårdar.
Fixa så att toaletter och liknande släpper ut minimalt.

Men Max, som faktiskt för det mesta har riktigt goda hamburgare, försöker väl bara vinna stilpoäng? Tycker dem ska lägga ner det där snacket om deras ekologiska satsning och bara servera goda hamburgare, som dem alltid gjort. För att låtsas att dem är ekologiska när dem är miljöbovar på alla andra håll än deras små insatser i Afrika – det är bara billigt och har inget med ekologiska saker att göra överhuvudtaget!