Category Archives: Resmål

Lissabon: Huvudstaden med bäst klimat i Europa?

Lissabon vid solnergångNu har man snart varit ett år i Lissabon, Portugal. För alla som aldrig har haft nöjet att besöka Portugal, så tänkte jag berätta lite om varför det är ett så bra ställe att bo på, som resmål för turister eller ställe att skaffa en lägenhet..

Den senaste vintern så har det sällan varit under 15 grader på dagen och ofta över 20. Nu i slutet av mars så är det soliga dagar med 24 grader, även om jag varit på stranden flera gånger i januari och februari också. Men vädret är inte den enda fördelen med Lissabon.

+Allt går i riktning: Från att ha varit en mer eller mindre övergiven stad i början av 2010-2014, så har många portugiser som flyttat ut nu börjat komma tillbaka. Det har ploppat upp fantastiska restauranger, cafe och vinbarer på senare år och det kommer nya varje månad. Många byggnader och palats som varit förfallna har köpts upp av utlänningar och renoverats rejält för att behålla samma fasad som originalet.
+Vänliga folk: Invånarna i Lissabon är extremt vänliga och hjälpsamma, så var aldrig rädd någon lokal invånare ifall du är osäker på något.
+Nästan alla kan engelska: I princip alla förstår och kan prata engelska i storstäder och turistorter. Det gör allting väldigt smidigt ifall du inte redan kan portugisiska.
+Öppettider: Varuhus som Centro Colombo har öppet till midnatt, 7 dagar i veckan och drygt 360 dagar per år. Även det lite lyxigare El Corte Inglés i Lissabon har öppet sent och stänger vid 23.30 på fredagar och lördagar, medan 22.00 är stängningsdags på övriga dagar.  Så oavsett om du vill handla mat, schyssta skor eller kläder kl 23.00 så är det möjligt i Lissabon, men inte i Stockholm, London eller Paris. Rätt förvånande om du frågar mig..
+Gångavstånd till det mesta: Det mesta i Lissabon är riktigt nära och möjligt att nå till fots. Från Santos till Principe Real tar 12-15 minuter att gå och från Cais do Sodre till Chiado tar det bara 5 minuter. Visst, det finns mycket backar på sina håll och ibland är det givetvis skönt med en taxi, Uber eller spårvagn för att ta sig fram.
Lissabon spårvagn i uppförsbacke
+Priser: Nästan allt i Lissabon har väldigt fördelaktiga priser jämfört med Skandinavien och stora delar av Europa. Det enda som är lite dyrare är att köpa bil, men det slipper nog de flesta ändå.
+Klimat: För alla som gillar gott om sol och temperaturer på 16-30 grader året runt, så är Lissabon optimalt.
+Vinutbud: Passa på att gå på vinprovning när du är i Portugal. Eftersom Portugiserna är väldigt dåliga på att marknadsföra sig själv, så är det inte allmänt vedertaget i Västeuropa att Portugals viner har en enorm variation och fördelaktigare pris än närliggande länder.
+Det finns mycket att se och göra: Lissabon kryllar av gamla slott, palats, kyrkor, museer och stränder.
+Golfbanor: Det finns gott om golfbanor i närheten och många håller riktigt hög kvalité.
Golf utanför Lissabon i Portugal
+Möjligheter på fastighetsmarknaden: Oavsett om du är ute efter en lägenhet i ett soligt land eller vill investera i någon byggnad, så finns det gott om möjligheter. I motsats till Sverige, så går det att pruta ganska rejält på utgångspriserna och det förutsätts nästan. Continue reading

hotell stockholm

Hotell i Stockholm – 16:e dyraste hotellrummen

hotell stockholm
Har du funderat på att sticka ut och resa? Här kommer då en lista på några städer där det är extra dyrt med hotell och några städer där hotellrummen är riktigt prisvärda.

Stockholm Hotell med snittpris på 1212 kr

Priserna har faktiskt fallit med två procent i vår huvudstad. Men snittpriset för Stockholm hotell ligger ändå runt 1200 kr för ett standardrum. Söker du efter lyxhotell så blir priserna ofta över 2000 kr, om inte mer.

Moskva ändå dyrast

Men den dyraste staden är ändå Moskva. Här får du punga ut med 2453 kr per natt, för ett medelmåttigt hotellrum. Inte långt efter kommer Monte Carlo med 2244 kr och New York med 2074 kr i genomsnitt. Londons hotellpriser ligger precis under New Yorks men förväntas gå ner ännu mer på grund av det svaga pundet.

Hotell i Norge och Danmark

De andra nordiska huvudstäderna, Köpenhamn och Oslo, ligger drygt 20 % dyrare än hotell i Stockholm med nuvarande priser. Den svenska kronan faller ju drastiskt, som ni kanske märkt.. Så räkna med dyrare hotellpriser i Europa, förutom Storbritannien och vissa delar av Östereuropa. För någon ändrad valutakurs lär inte komma inom det närmaste.

Sterling i konkurs – slutet för lågprisflyg?

Efter att under flera månader kämpat för att hålla sig flytande så var det dags för Sterling att kasta in handduken.

Stigande oljepriser skadade Sterling

På sin hemsida meddelar dem att kraftigt stigande oljepriser varit förödande för sällskapet. Mellan juli och september fick bolagets huvudägare tillföra ytterligare 445 miljoner DKK för att hållat flygbolaget flytande. I samband med finanskrisen på Island fick den isländska ägaren nu ta beslutet om att sätta Sterling i konkurs.

Har du köpt flygbiljetter via Sterling?

Om du nu har haft oturen att köpa flygbiljetter av Sterling direkt på hemsidan så får du dessvärre ingen återbetalning. Kommer detta nu innebära att fler lågprisflygbolag går i konkurs? Eller att priserna höjs kraftigt i takt med att konkurrensen minskar?

Uppdatering:
SAS kapitaliserar på Sterlings nergång och bygger varumärke. Scandinavian Airlines går nu ut och meddelar att dem kommer att hjälpa alla som köpt flygbiljetter via Sterling genom att erbjuda dem gratis plats på ett SAS flyg hem till Köpenhamn om det finns lediga platser. Riktigt smart marknadsföring av Sterling och ett utmärkt sätt att bygga varumärket ännu starkare. Nu kommer många säga: ‘Nästa gång bokar vi via SAS direkt. Det kostar ändå bara några 100-lappar extra“…

Danmark älskar danskar och dansk natur

En ny undersökning från Kompas Kommunikation (som för övrigt har en ytterst icke-sökmotorvänlig hemsida) visar att danskarna älskar sin egen natur och andra danskar så mycket att dem helst av allt stannar hemma på semestern. Nästan hälften av danskarna valde att ha semester i Danmark medan ytterliggare 13 % stannade hemma på semestern 2008.
När man har ferie (semester) i Danmark så fokuserar man oftast på vänner, familj och hygge (trivsel). Den vackra kusten har världens finaste stränder, i alla fall om man får tro danskarna själva. Samtidigt hävdas att danskarna är snyggast i världen; 37 % av danskarna tycker i alla fall det. På andra plats kommer Italien (13 %) och på tredje plats kommer hela Syd- och Mellanamerika.