Lissabon: Huvudstaden med bäst klimat i Europa?

Lissabon vid solnergångNu har man snart varit ett år i Lissabon, Portugal. För alla som aldrig har haft nöjet att besöka Portugal, så tänkte jag berätta lite om varför det är ett så bra ställe att bo på, som resmål för turister eller ställe att skaffa en lägenhet..

Den senaste vintern så har det sällan varit under 15 grader på dagen och ofta över 20. Nu i slutet av mars så är det soliga dagar med 24 grader, även om jag varit på stranden flera gånger i januari och februari också. Men vädret är inte den enda fördelen med Lissabon.

+Allt går i riktning: Från att ha varit en mer eller mindre övergiven stad i början av 2010-2014, så har många portugiser som flyttat ut nu börjat komma tillbaka. Det har ploppat upp fantastiska restauranger, cafe och vinbarer på senare år och det kommer nya varje månad. Många byggnader och palats som varit förfallna har köpts upp av utlänningar och renoverats rejält för att behålla samma fasad som originalet.
+Vänliga folk: Invånarna i Lissabon är extremt vänliga och hjälpsamma, så var aldrig rädd någon lokal invånare ifall du är osäker på något.
+Nästan alla kan engelska: I princip alla förstår och kan prata engelska i storstäder och turistorter. Det gör allting väldigt smidigt ifall du inte redan kan portugisiska.
+Öppettider: Varuhus som Centro Colombo har öppet till midnatt, 7 dagar i veckan och drygt 360 dagar per år. Även det lite lyxigare El Corte Inglés i Lissabon har öppet sent och stänger vid 23.30 på fredagar och lördagar, medan 22.00 är stängningsdags på övriga dagar.  Så oavsett om du vill handla mat, schyssta skor eller kläder kl 23.00 så är det möjligt i Lissabon, men inte i Stockholm, London eller Paris. Rätt förvånande om du frågar mig..
+Gångavstånd till det mesta: Det mesta i Lissabon är riktigt nära och möjligt att nå till fots. Från Santos till Principe Real tar 12-15 minuter att gå och från Cais do Sodre till Chiado tar det bara 5 minuter. Visst, det finns mycket backar på sina håll och ibland är det givetvis skönt med en taxi, Uber eller spårvagn för att ta sig fram.
Lissabon spårvagn i uppförsbacke
+Priser: Nästan allt i Lissabon har väldigt fördelaktiga priser jämfört med Skandinavien och stora delar av Europa. Det enda som är lite dyrare är att köpa bil, men det slipper nog de flesta ändå.
+Klimat: För alla som gillar gott om sol och temperaturer på 16-30 grader året runt, så är Lissabon optimalt.
+Vinutbud: Passa på att gå på vinprovning när du är i Portugal. Eftersom Portugiserna är väldigt dåliga på att marknadsföra sig själv, så är det inte allmänt vedertaget i Västeuropa att Portugals viner har en enorm variation och fördelaktigare pris än närliggande länder.
+Det finns mycket att se och göra: Lissabon kryllar av gamla slott, palats, kyrkor, museer och stränder.
+Golfbanor: Det finns gott om golfbanor i närheten och många håller riktigt hög kvalité.
Golf utanför Lissabon i Portugal
+Möjligheter på fastighetsmarknaden: Oavsett om du är ute efter en lägenhet i ett soligt land eller vill investera i någon byggnad, så finns det gott om möjligheter. I motsats till Sverige, så går det att pruta ganska rejält på utgångspriserna och det förutsätts nästan. Men i de lite mer centrala delarna av Lissabon så går det att hitta riktigt fina lägenheter och gamla palats för €2500-6000 per m2 med visst renoveringsbehov om du verkligen letar. Ofta så finns det väldigt låga månadsavgifter (€0-75 per månad är vanligt) för underhåll, något som säkert kommer ändras i takt med att fler internationella ägare kommer in.

I utkanterna av staden så går det att hitta lägenheter för under €2000 per m2. Min gissning är att det kommer dubbleras på 2-5 år ifall du köper något de närmaste månaderna, inte minst för att tunnelbanan byggs ut, en ny flygplats är på väg och att många uppskattar det genuina och autentiska Portugal som alternativ till andra alternativ. För att få tag på de bästa erbjudandena så rekommenderas Casafari.com, en sajt som visar trender och priser i olika områden och där du hittar det senaste objekten på marknaden allra först.

Vill Du besöka eller flytta till Lissabon?
Några av mina favoritområden som du då bör upptäcka är då:

Lapa och Estrela
Ett ambassadområde som framför allt trevligt att bo i, speciellt runt kyrkan, Estrela Basilica och parken, Jardim da Estrela.

Santos eller Santos o Velho
Ett väldigt franskt område, inte minst för att den gigantiska franska ambassaden ligger här. Här finns gott om mysiga café, såsom Mercada Mila som har fullt utav nyttiga och franska specialiteter, samt Heim Cafe med stans bästa french toasts. För övrigt finns det fullt utav inredningsbutiker och restauranger. Santos är väldigt nära allting i Lissabon. Sångerskan Madonna bodde här, men lämnade nyligen, troligen delvis för att sonen inte lyckades bra nog i fotbollslaget.

Alcantara
LX Factory är som namnet antyder ett gammalt fabriksområde, vilket gjorts om till trivsamma restauranger, annorlunda butiker och kontor. Några tips är att ta en drink på Rio Maravilha, som är en roof-top restaurang och bar med fantastisk utsikt över 25 april bron och Christo Rei (Jesusstatyn). Alcantara Views over Statue of Christ

Bäst chokladkaka hittar du på Landeau.
Burger Factory – För alla som gillar hamburgare så är detta stället att gå till i Alcantara-området.
Lx factory en lugn dag
1300 Taberna – Mysig restaurang..
A Praça – Här får du mat direkt från marknaden. En mix mellan italiensk och portugisisk mat.
Lx Factory - Cycle smoothie
Det finns även ett ställe där du själv kan “cykla” ihop en smoothie (se ovan). Andra trevlig ställen i Lisbon och dess närhet inkluderar:

Alfama
Alfama är en riktigt gammal stadsdel. Här finns många smala stengator och historiska byggnader och katedraler. Alfama var länge ansett som ett fattigt kvarter men har något bättre status idag och ifall du vill se den sorgsna Fado-musiken, så är det en bra plats att besöka.

Belem
Det är härifrån som en av de mest kända portugiserna, Vasco da Gama, inledde sina resor till Asien och Africa. Det är härifrån äggkakan, en populär dessert, kommer ifrån – Pasteis de Belem eller Pasteis de Nata kommer ifrån. Mitt favoritställe för denna schyssta dessert är dock Fábrica da Nata på  Time Out Market.
Belem Tower

Cascais
Under 2a världskriget så flyttade en stor del Europas kunglig familjer hit och staden har behållt sin elegans och charm.
Cascais strand på sommaren

Cascais - En bro nära centrum
Cascais-regionen är väldigt internationell och Estoril har ett rejält casino, många golfbanor och trevliga restauranger och hotell. Under sommaren så är här smockfullt. Nackdelen för “unga” är att medelåldern ligger närmare 60 år här. Men även om det såklart finns något för alla, så är det nog de lite äldre som trivs bäst här i en lugn hamnstad som är belägen drygt 25 minuter från Lissabon centrum.

Chiado
Chiado är fullt att gamla fina byggnader. Nackdelen är att det ör väldigt mycket turister också, vilket kan vara påfrestande.

Costa da Caparica
Här har vi en badort som är raka motsatsen till Cascais, med väldigt låga priser och mer portugisiska turister. Det är ofta extremt tung trafik från Lissabon till Costa da Caparica när det är bra väder.
Costa Caphrinha

Santa Cruz
Mysiga lilla Santa Cruz är en av många surforter i utkanten av Lissabon, drygt 1 timme med bil. Tillsammans med Peniche så är det hit många surfare åker för att hitta de riktigt stora vågorna, eller gå på en surfskola för att lära sig bemästra vattnets krafter.

Vad kan förbättras med Lissabon?
Men allt är givetvis inte perfekt i Lissabon. Här är några saker som staden bör kunna bli bättre på..
-Flygtransporter: Det behövs en ny flygplats i Lissabon och Motijo  tycks ha blivit det slutgiltiga valet. Politikerna har dividerats i över 10 år var den nya flygplatsen ska ligga och nu känns det som att detta kommer bli ett problem för den snabba tillväxten som hindras av kommunikationerna. Om allt går enligt planerna så är dock problemet med flygtrafiken löst 2022.

Statistik över Lisbon Flygplats

Den nuvarande flygplatsen, Lisbon Airport / Aeroporto de Lisboa (Portela), är den näst snabbast växande bland Europas mest trafikerade flygplatser, enligt Airport Council International.

-Större utbud av internationella varumärken: Det är fortfarande en bra bit efter städer som London när det kommer till antal varumärken som man kan hitta i Lissabon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.