Category Archives: Politik

Storbritanniens nya nödbudget: 5 punkter

Efter att Labour med Gordon Brown i spetsen har försummat Storbritanniens ekonomi, så har den nya regeringen fått gå in och rensa upp. Den har lanserat en ny så kallad nödbudget med en rad olika åtgärder för att få styr på ekonomin och få till stånd en ekonomisk tillväxt. Lustigt nog så tycks den nya regeringen anammat flera punkter från Sverige, t. ex höjd kapitalskatt och höjd moms. Här kommer några av de viktigaste punkterna..

1. Momsen höjs, igen..
Den 4 januari 2011 så höjs momsen för andra gången på två år. Från att ha varit ett riktigt billigt land att handla i så blir det nu allt dyrare. Det kommer nog märkas framför allt för låginkomsttagare och deras matkorgar, men såklart även väsentligt inom många andra områden.

2. Företagsskatten sänks
Deloitte menar att Storbritannien kommer få G7 ländernas lägsta företagsskatt 2014-15, efter att skattesatserna sänks med 1 % per år för de största företagen. Den genomsnittliga företagsskatten kommer ligga på 24 % och ännu lägre för lite mindre företag. Mycket bra om du frågar mig..

3. Kapitalskatten höjs..
För de som gillar handla valuta och aktier så är det såklart lite synd att kapitalskatten skulle höjas. Den nya kapitalskatten blir 28 %. Men alkohol och tobaksskatten vågade de i alla fall inte röra..

4. Personligt fribelopp höjs till £7,475
Personal allowance, nivån du börjar betala skatt från, höjs till £7,475 från 2011. Tjänar du mindre än så så betalar du ingen skatt, men lever å andra sidan nog rätt fattigt..

5. Mindre pengar till socialfall
En bra grej är i alla fall att diverse socialfall och icke-arbetande får mindre pengar. Flera utgifter till denna grupp har minskat.

Politisk kaos: Brown & Berlusconi

Rösträkningen är nästan klar i Englands lokalval och det är ett stort bakslag för den sittande premiärministern Gordon Brown.
Från att ha varit största partiet är Browns labourparti nu bara 3dje största. De största vinnarna var Konservativa partiet, som vann 230 nya platser. Kritiken mot Brown är framför allt pga. sitt ledarskap (eller brist på ledarskap) samt hans hantering av finanskrisen.
Samtidigt är Italiens 72-åriga premiärminister i knipa. Han har anklagats för en otrohetsaffär och påstås ljuga om en affär med 18-åriga Noemi som sägs vara underårig då dem träffades. Nu är det val i Italien iof, men jag undrar om allt står så bra till hemma hos Berlusconi.
För mer info om Berlusconi, se orginalbilderna som Berlusconi ville stoppa från El Pais.