Category Archives: England

SAS värdelösa hantering av snöoväder

sas logotyp
Det går utför för vissa flygbolag. Inte minst SAS eller Scandinavian Airlines som de också kallas.
Då talar jag inte bara om deras snabbt fallande aktiekurs, som gått ner runt 60 % de sista året. Vad jag fick uppleva idag var en bristfällig support i händelse av snöovädret som dragit in över Sverige. Trodde du att SAS levererar bra service och tjänster? Tänk om! Det är knappt EasyJet klass på servicen numera från det skandinaviska flygbolaget.

Hur hanterar SAS inställda flyg?
Planet som skulle gå kl. 19.55 lyfte aldrig. Istället så kom 2 personer från SAS kl 20.05 och berättade att det var inställt. Ok, fair enough. Så kan det ju gå ibland, det är ju inget SAS kan råda över. MEN, vad de kan göra är att ta hand och vägleda alla strandade passagerare.
Istället så berättar personalen från SAS att de är över 100 personer i kö vid ombokningen, så man bör ringa telefonsupport istället. De kan då kostnadsfritt boka om ens flyg. Jag ville kolla kön på SAS supportdisk vid flygplatsen och gick dit. 550 könummer före mig. Ajdå, det såg ju knappt ut att vara 100 personer där. Så lite skumt var det. Men jag lade ner i vilket fall. Tänkte försöka mig på att ringa istället. Men du tror väl inte att det är 60 nummer före i kön och att det rör på sig i snigelfart? Jo, precis så var det. Efter 1 timme i kön så stängs supporten. Fortfarande över 30 nummer framför, så jag var inte ens i närheten av att få hjälp att boka om flyget. Men hur tänker ledningen på SAS egentligen? Är det bara kostnadsbesparing överallt, så de inte ens kan upprätthålla en normal service och kan svara eller boka om folk som är strandade? Nej, detta var helt klart sista gången jag försökte mig på att flyga med SAS. Sätt in extra supportpersonal vid inställda flyg. De borde SAS väl fatta? Tydligen inte! Nej, minimal personal, så lite det bara går. Skicka hem alla istället, verkar filosofin vara..

Vilka flygbolag suger mest?
Jag flyger rätt mycket och har varit med om ett 10-tal inställda flyg från olika bolag. Sämst är helt klart EasyJet, AirFrance och SAS när det kommer till hantering av flygförseningar och problem med baggage. För baggage är AirFrance sämst, de har ju satt i system att sno baggage från Paris Charles de Gaulle. Krångligast regler för att få tillbaka pengar har helt klart EasyJet, som gör det typ omöjligt att få tillbaka resan vid snöoväder. Varför? Jo, för det är så många som bokar med EasyJet, så om några flyg blir inställda så kan man inte räkna med att komma med de kommande 10-20 flygen heller, då de flesta flyg redan är fullbokad eller i alla fall blir det blixtsnabbt vid problem.

Vilka flygbolag är bäst?
Malaysian Airways har grymt bra service och standard, medan flera av Emirates plan och personal håller hög klass. Dessvärre flyger de inte mellan England och Sverige.
Det gör däremot en av mina lågprisfavoriter bland flygbolagen, Norwegian. De ger både billiga biljetter och bra service vid alla tillfällen jag åkt med dem. De är ofta i tid och känns professionella.

Slutligen kan jag även rekommendera Thai Airways, Lufthansa, Austrian Airlines och Finnair, som alla hör till klassen av vettiga flygbolag att åka med. Flygbolag som faktiskt kan hantera oväder, förseningar och andra otrevligheter på ett föredömligt sätt.

Storbritanniens nya nödbudget: 5 punkter

Efter att Labour med Gordon Brown i spetsen har försummat Storbritanniens ekonomi, så har den nya regeringen fått gå in och rensa upp. Den har lanserat en ny så kallad nödbudget med en rad olika åtgärder för att få styr på ekonomin och få till stånd en ekonomisk tillväxt. Lustigt nog så tycks den nya regeringen anammat flera punkter från Sverige, t. ex höjd kapitalskatt och höjd moms. Här kommer några av de viktigaste punkterna..

1. Momsen höjs, igen..
Den 4 januari 2011 så höjs momsen för andra gången på två år. Från att ha varit ett riktigt billigt land att handla i så blir det nu allt dyrare. Det kommer nog märkas framför allt för låginkomsttagare och deras matkorgar, men såklart även väsentligt inom många andra områden.

2. Företagsskatten sänks
Deloitte menar att Storbritannien kommer få G7 ländernas lägsta företagsskatt 2014-15, efter att skattesatserna sänks med 1 % per år för de största företagen. Den genomsnittliga företagsskatten kommer ligga på 24 % och ännu lägre för lite mindre företag. Mycket bra om du frågar mig..

3. Kapitalskatten höjs..
För de som gillar handla valuta och aktier så är det såklart lite synd att kapitalskatten skulle höjas. Den nya kapitalskatten blir 28 %. Men alkohol och tobaksskatten vågade de i alla fall inte röra..

4. Personligt fribelopp höjs till £7,475
Personal allowance, nivån du börjar betala skatt från, höjs till £7,475 från 2011. Tjänar du mindre än så så betalar du ingen skatt, men lever å andra sidan nog rätt fattigt..

5. Mindre pengar till socialfall
En bra grej är i alla fall att diverse socialfall och icke-arbetande får mindre pengar. Flera utgifter till denna grupp har minskat.

Ny regering i Storbritannien, jippi!

Det är med glädje man noterar att David Cameron (Conservative) och Nick Clegg (Liberal Democrate) tar över rodret efter misslyckade Gordon Brown.bOm det är något som kan få Storbritannien på fötter igen så är det förhoppningsvis en ny regering. Tror det kan bli bra för ekonomin, skuldsättningen och arbetslösheten. Nu blir det troligen höjd moms (från 17.5 till 20 %), högre fribelopp för inkomstskatter, nya sparpaket och ett nytt och mera rättvist valsystem. Samt så höjs troligen räntan snabbare än vad en Labour regering skulle gjort.

Köpa bil i England

Att köpa bil i England kan bli en trevlig historia. Du får just nu väldigt mycket för pengarna då du köper begagnat, ibland är bilar upp till 50 % billigare än i Sverige.

Köpa lyx- eller mellanklassbil i England
Själv har jag funderat en del på att fixa bil i London. Priserna är ju löjligt låga just nu. På Cypern är det motsatt förhållande – där är priserna ofta minst dubbelt så dyra som i Sverige. Fördelen är dock att bilarna är högerstyrda i både England och Cypern. Så vi får se om det med tiden blir någon bilimport för min del..

Exempel på priser i UK
Audi R8 (2007-08) – från £58 000 (713 000 sek). I Sverige kostar Audi R8 ofta 975 000 SEK eller mer)
Audi TT cab (2000-01) – från £6000 (73 800 sek). I Sverige kostar Audi TT cab ofta 110 00 SEK eller mer, medan liknande bil i Cypern går på c:a 180 00 sek)
Jaguar XK8 cab (1999) – från £8750 (107 625 sek). I Sverige kostar Jaguar XK8 cabriolet ofta 180 000 SEK eller mer)
Mercedes C-klass (2002-03) – från £4000 (49 200 sek). I Sverige kostar Mercedes C-klass ofta 90 000 SEK eller mer)
Mercedes SLK (1997-00) – från £4000 (49 200 sek). I Sverige kostar SLK ofta 90 000 SEK eller mer)
Nissan 350 Z (2003-04) – från £8000 (98 400 sek). I Sverige kostar Nissan 350 Z ofta 180 000 SEK eller mer)

Mest intressant för egen del känns nog Mercedes C-klass, Nissan 350Z och Audi TT cab. Mitt mål är att ha en rolig bil som lämpar sig för Cypern och som sjunker minimalt i värde på 1-1.5 års sikt. BMW z4 finns också på listan, men tror att den nya modellen med hårt tak kommer att göra att bilen sjunker i värde rätt drastriskt om 1-1.5 år. Mercedes C-klass tror jag är den bil som klarar sig med minst värdeminskning.
OBS: Priserna är hämtade från AutoTrader, den största sidan i England, samt från Blocket i Sverige.